De natuur in...

De provincie Drenthe wordt vaak in een ademteug genoemd met de natuur. En dat is ook niet zo gek. Met drie verschillende (Inter)Nationale parken is er natuur genoeg om te bewonderen. Zo ook in Emmen en omstreken. Wist je trouwens dat Emmen de groenste stad van Nederland is? Dit komt mede doordat het omringt is door bossen en het Rensenpark vormt als groen stadshart de kers op de taart. Je kunt hier dus makkelijk de drukte even ontvluchten en de natuur in duiken. 

En wie de natuur in duikt ontdekt al gauw dat er zo ontzettend veel te doen is. Je kunt de fiets nemen. de benenwagen, het water op en jawel, ook de bomen in. Lees snel verder om onze pareltjes te ontdekken…

Fietsroutes

Drenthe is, zoals je vast wel weet, de fietsprovincie bij uitstek. Al fietsend door de Drentse natuur is er zo veel moois te ontdekken. Gezellige dorpjes, mysterieuze bossen, prachtige natuurgebieden, dwars door de Nationale Parken. Hier ontdek je de meest heerlijke plekjes. 

Je kunt kiezen voor een uitgestippelde route of de omgeving ontdekken via het uitgebreide fietsknooppuntentennetwerk, waarbij je je eigen route uitstippelt. En voor de snelheidsduivels zijn er natuurlijk vele mountainbikeroutes om te ontdekken. 

In en om Emmen heb je prachtige bossen met fijne fietspaden. Zo ook in het Valtherbos en de Emmerdennen. Deze aangrenzende bossen vormen al eeuwen lang een groot bosgebied aan de noordkant van Emmen. Een kleine geschiedenisles over de Emmerdennen is hier wel op z’n plaats. Het bos de Emmerdennen ligt op de heuvelrug De Hondsrug, ontstaan in de Saale ijstijd. Haantjeduin, ook wel Haantjebak genoemd, vormt het hoogste punt van De Hondsrug, met 23 met N.A.P.. In de tijd van de Trechterbekercultuur kwamen de hunebedbouwers naar het Hondsruggebied en die sporen zijn heden ten dage nog steeds zichtbaar. Zo zijn er verschillende grafheuvels te bezichtigen en in het grootste hunebed (D45) van regio Emmen hier te bewonderen.

Aan de westkant van Emmen ligt het Noordbargerbos, waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. Gelegen aan de rand van dit bosgebied ligt de Dikste Stien, de grootste zwerfkei die meegekomen is vanuit Scandinavie.

Wandel eens binnen bij onze winkel aan Monetpassage 2, recht tegenover Wildlands.

Wandelen

Vanuit het centrum van Emmen heb je tal van mogelijkheden om er al wandelend op uit te trekken. Niet alleen de bossen bieden een goede basis voor een heerlijke wandeling, ook de omliggende dorpen zijn te voet een bezoekje waard. Zo ook de wandelroute “Het Blauwe Goud”, die te combineren valt met “Langs de Essen van Westenesch”. 

Niet alleen Emmen is een goede uitvalsbasis voor een wandeling, ook het veengebied Bargerveen is een aanrader. Dit internationale natuurpark is een restant van het vroegere Bourtangermoeras. Wij noemen het ook wel de Everglades van Emmen, het enige wat nog ontbreekt zijn de krokodillen. Maar niet getreurd, er is genoeg ander wild te spotten. Voor je het weet sta je oog in oog met een vos of een ree. Ook hagedissen en slangen kunnen je pad kruisen. En neem je even de tijd om om je heen te kijken, dan zie je een enorme verscheidenheid aan vogels, insecten en vlinders. 

Met het aangelegde wandelknooppuntennetwerk kun je in dit enorme, grensoverschrijdende, gebied eigenlijk niet meer verdwalen. Een gratis kaartexemplaar van dit wandelgebied is bij ons in de winkel te verkrijgen.

 

Varen

De Veenvaart en het Koning Willem-Alexender kanaal vormen de vaar-hotspots in de omgeving van Emmen. De Koppel- en Spaarsluis zorgen voor een extra attractiewaarde. Je kunt ervoor kiezen om met een eigen boot de omgeving te verkennen, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld mee te gaan een ouderwetse trekschuit, de Snikke Johannes Veldkamp. 

Rondleidingen & excursies

Meeting Nature

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Staatsbosbeheer

Het Staatsbosbeheer organiseert regelmatig wandel- en fietsexcursies. Tijdens deze uitjes ga je op pad met een gids, die je onderweg van alles vertelt over de natuur, de geschiedenis en wat het gebied zo bijzonder maakt. Zo worden er onder andere ontdekkingstochten georganiseerd, avondexcursies en vollemaanwandelingen. 

Nieuwsgierig waar het Staatsbosbeheer allemaal excursies houdt? Kijk dan op http://www.staatsbosbeheer.nl/zuidoostdrenthe

Veenloopcentrum

Bij het Veenloopcentrum in Weiteveen ga je onder leiding van een lokale gids veenlopen. Dwars door het unieke natuurgebied Bargerveen. Je leert van alles over de historie van het gebied, de mythes en legendes en de verborgen cultuurschatten. Je Ontdek zelf hoe het vroegere veenleven eruit zag door middel van een bezoek aan het natuurcentrum.  


De Magische Boswandeling

Ben je op vakantie in Drenthe en heb je nog wat tijd over voor een mooi moment of ben je helemaal toe aan ontspanning voor jezelf en kan je wel wat nieuwe energie en inspiratie gebruiken? Kom dan gezellig mee en geniet van een van de wandelmogelijkheden die de Magische Boswandeling je biedt. 

Ongegeneerd verwonderen, lekker de tijd voor jezelf, de spanning van je af laten glijden met de natuurkrachten in het sprookjesachtige bos op de Hondsrug in de Emmerdennen. 

De mooiste bospaadjes zijn al voor je ontdekt en uitgezocht. Je hoeft je alleen nog maar aan te sluiten en je ontdekt een nieuwe omgeving… En niet zomaar een!

Meerdere keren per week gidst Miranda Boswandelingen met verschillende thema’s al dan niet samen met Kaito, de trouwe viervoeter. Er wordt altijd rekening gehouden met het tempo van de groep, maar het wandeltempo ligt in elk geval laag. De tocht duurt circa 2 uur. 

Nieuwsgierig naar het aanbod van de Magische Boswandeling? Kijk dan op https://www.magischeboswandeling.nl/