Welkom in het Drentse Veenland!

Een gebied met rust, ruimte en vergezichten. Hier was eeuwenlang een woest en moeilijk begaanbaar hoogveengebied, onderdeel van het grote Bourtanger-moeras. Door noeste arbeid van de veenarbeiders is het veen ontgonnen. De sporen van dit veenverleden zijn nog steeds zichtbaar in dit unieke landschap. Ontdek nu zelf de verhalen uit het veen en verken de regio!

beleveniskaart te koop
Cadeau artikelen
Verhalen in het Veen

Beleveniskaart

Cadeau Artikelen

Verhalen uit het Veen

Een mysterieus moeras

Heel vroeger, rond 1634, zag het Drentse Veengebied eruit als een groot moeras! Dat kun je je vandaag de dag nauwelijks nog voorstellen. Het was een groot vochtig hoogveen gebied. In de laatste paar eeuwen is bijna al dit veen afgegraven voor de winning van turf, het zogenaamde ‘bruine goud’.

De sporen van dit veenverleden zijn op allerlei plekken in het landschap en in de dorpen nog terug te vinden. Van arbeidershuisjes en directeurswoningen, tot oude turffabrieken en het smalspoor. Op de kaart zie je diverse locaties aangemerkt. Ga op zoek naar de sporen van het veenverleden!

Meer informatie is te vinden op de website van het Smalspoorcentrum, het Veenpark en op de website Hier kom jij weg.

Dorpen langs de Veenvaart

Op de Belevingskaart zijn maar liefst 13 dorpen en buurtschappen van het Drentse Veenland te ontdekken. Allemaal met een eigen karakter, maar met het veenverleden dat ze gemeen hebben. In elk dorp is wel iets te zien en beleven. Op de website www.veenvaart.nl  vind je alles over de dorpen langs de vaart.

Ook heeft elk dorp zo zijn eigen verhalen en bijzondere historie. Lees er meer over op de website hier kom jij weg.

Bij het Veenloopcentrum in Weiteveen kun je meer te weten komen over het verhaal van Zuster Engel. Vraag er eens naar.

Een bijzonder verblijf in het veengebied

Zowel Emmen als de dorpen in het veengebied hebben een breed aanbod voor een heerlijk verblijf. Van hotels tot vakantieparken en gezellige B&B’s kijk op de website van Tourist Info  voor het volledige aanbod.

Ook aan diverse restaurants en theehuisjes ontbreekt het niet. Emmen centrum heeft veel te bieden, maar ook in de dorpen zijn restaurantjes met een overheerlijke keuken te ontdekken. touristemmen.nl

Rust en ruimte in unieke landschappen

Op weinig plekken in Nederland vind je zoveel veel rust en ruimte als in het Drentse veenland. Je kunt oneindig ver kijken en bijna overal kun je zo de natuur in wandelen. Om maar niet te spreken van de hunebedden die je op veel plekken tegen komt.

In het Drentse Veenland kun je uren wandelen en fietsen en van de natuur genieten. Je leeft in onze regio met de seizoenen en onderweg kun je even uitrusten op de gezelligste plekjes en restaurantjes.

Even op adem komen, frisse lucht inademen en genieten van de rust.

Kijk voor alle tips en bijzondere plekjes op hetdrentseveenland.nl

Ook fietsen en wandelen is prachtig langs het water en de dorpen. Voor de beste fiets en wandelkaarten ga je even naar Tourist Info in Emmen touristemmen.nl  Of bestel ze online touristemmen.com

Alle informatie over het natuurgebied Bargerveen, dat zowel in Nederland als in Duitsland ligt, vindt je op de website van Naturpark moor Veenland  En op de website van Staatsbosbeheer.

Voordat je het prachtige Bargerveen in gaat kun je ook een wandeling starten vanaf het Veenloopcentrum. Je kunt er zelfs overnachten en bijzondere verhalen ontdekken over de streek!

Van Gogh

In 1883 heeft Vincent van Gogh zo’n 3 maanden in Nieuw-Amsterdam / Veenoord gewoond en gewerkt. De plek waar hij verbleef is nog altijd te bezoeken, als een van de weinige locaties waar je ook echt naar binnen kunt. In het Van Gogh huis kunt u zijn werk en brieven bewonderen en vertellen de bevlogen medewerkers u graag over zijn leven en verblijf in Drenthe. De moeite waard!

Ook in het Veenpark, ervaart u Drenthe uit de tijd van Vincent van Gogh. Bij een bezoek aan het openlucht museum waan je je in echt even in de tijd van Vincent…  Goed te combineren  met een bezoek aan het Van Gogh huis.

Kleine musea en bezienswaardigheden

De regio heeft veel kleinschalige musea en touristemmen.nl wat er allemaal te bezoeken is.

De vele gezellige en kleinschalig B&B’s die het veengebied rijk is zijn de moeite waard en maken met een overnachting het bezoek helemaal af. touristemmen.nl

Veenvaart

De vaarroute vanaf Nieuw-Amsterdam/Veenoord naar Ter Apel wordt ook wel ‘de Veenvaart’ genoemd. Sinds 2013 is het mogelijk om heel Drenthe rond te varen.

Op het kanaal kun je behalve met een eigen boot ook een georganiseerde rondvaart boeken op ‘de Snikke’.  De kapitein vaart je langs bijzondere plekken, zoals de beroemde koppelsluis, en vertelt meteen de mooiste verhalen uit de regio! Op de website staat informatie wanneer de rondvaarten te boeken zijn en waar je opstapt

Huur je liever zelf een middag een sloepje? Dat kan ook via de sloepverhuur.

Alles over vaarvoorzieningen langs de vaart en in de dorpen vind je op veenvaart.nl